Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Házhozszállítás

Hírlevél
Szűrés
Mérete
Látogató számláló
0
0
9
6
2
5
3

SZÖGEDI PAPUCSOK ÉS NÉPI MINTÁS PAPUCSOK

Főkategória > SZÖGEDI PAPUCSOK ÉS NÉPI MINTÁS PAPUCSOK

KÉZZEL KÉSZÜLT SZÖGEDI PAPUCSOK! CSALÁDI TRADÍCÍÓ, IGAZI HUNGARIKUM!

A Magyarországon előállított temékek megvásárlásával hozzájárul a hazai munkahelyek megőrzéséhez! Köszönjük!


Sorrend:


Jelenleg a Hazavarázs Ajándékbolt főleg a Bárkányi család több generációs készítőivel dolgozik együtt. Mestereink általában hetente 4-6 pár papucsot tudnak készíteni eladásra az egész országban.

Az egyik legrégebbi készítőnk a Bárkányi papucs, ők 1933 óta készítenek szegedi papucsokat családi vállalkozás keretén belül.  A Bárkányi dinasztia alapítója id. Bárkányi István (1905-1966) Makón lett inas, majd segéd, majd mester. 1933 kezdte meg Szegeden működését a Retek utcai műhelyben. 1959-ben házat vett a Szent István téren és ott folytatta haláláig a szegedi papucsok készítését.  Ez idő alatt számtalan vásáron: Budapesten a tavaszi és őszi vásárokon (BNV), a szegedi nemzetközi vásárokon, mezőgazdasági- és vadászati kiállításokon vett részt , miközben a Szegedi Mars téren a papucsos soron saját BÁRKÁNYI Üzlete is volt. Fia Bárkányi István (1930-2001) még az édesapja életében 1963-ban mestervizsgát tett, sokáig az apja mellett, majd így apja halála után ő folytatta a családi vállalkozást, üzemeltette a Szeged, Mars téri papucsos üzletet, illetve rendszeresen járt a különböző kiállításokra. (Dusa Béla: Szeged fényei c. könyv 166. oldal). Ifj. Bárkányi István (1955- ….) édesapja halála után ő vette át a családi üzletet és folytatta ezen szép mesterséget. Megígérte az édesapjának, hogy élete végéig folytatja ezen mesterséget! A Mars tér rekonstrukciója után, ma már csak a saját műhelyében, rendelésre készít édesanyjával papucsokat.

A Bárkányi papucsok kézzel készülnek A felsőrész kézzel vagy géppel hímzett, plüssbársony vagy kordbársony felsőrésszel, műanyag talppal és vászon belsőrésszel, bojt nélküli változatban. A fej ragasztása, összedolgozása, még a mai napig hagyományos gesztenye lisztből készült csirízzel történi, amely adja meg a papucs tartását. A Hazavarázsba folyamatosan érkeznek be a papucsaik, általában piros, sötétkék, bordó vagy egyedi méretekben, vegyes színekben. Két féle papucs van: a sarkos vagy lapos (flepper vagy csuszi papucsnak hívták régen).

Csak bolti készletről tudunk kiszolgálni, mert alapanyag függő és Bárkányi néni, aki hímzi most 87 éves, az egészségi állapotától is függ az elkészült darabszám, akinek a fia rakja össze kézzel a papucsokat, aki szintén nyugdíjas. Ha nincs készleten, előrendelést tudunk felvenni, amikor beérkezik értesítjük a kedves vásárlót. Ez akár 2 hónap is lehet. A bolti készletünk nagyon változó. A manapság a papucsok 99%-át már bojt nélkül kérik, utcai viseletre.

A bojtos papucs a szalonban a vendégfogadó papucs vagy az ünnepi papucs volt régen. A fehér színű papucs volt a menyecske, a piros az újasszony papucs, de ha már gyermeke született azután nem hordhatta a piros papucsot. Zöld vagy kék színű jelentette a férjezett asszonyt, a fekete alapon zöld pöttyöset általában az özvegyek, a tiszta feketét már az idősebbek hordák. A  gyerekek rózsaszínt, világoskéket vagy sárgát viseltek. Ez a leírás területenként vagy népviseletenként eltért 


Használati útmutató!

  • A papucsok NEM VÍZÁLLÓAK! Ha elkapja Önt az eső, le kell venni és mezítláb kell továbbmenni!
  • Érdemes őket színtelen impregnáló spray-vel lefújni használat előtt.
  • A papucsok fejei használat közben egy kicsit kitágulhatnak, mivel textil felsőrészek.
  • A műanyag talp az első kültéri használat után felcsiszolódik, és nem fog csúszni.
  • A bojtot kérésre adunk hozzá, de azt Önnek kell felöltenie, és azután felbojtosítania, ezt követően, ha leveszi a bojtot, figyelembe kell venni, hogy meg fog látszani az öltés helye!
  • Mivel a termékek kézzel készülnek, így óvatosabb bánásmódot igényelnek, mint a hagyományos utcai cipők.

    További szép napot kívánok Önnek! Üdvözlettel:



    Szabó Anikó
    Hazavarázs Ajándékbolt
    Szeged, Feketesas u. 17.
    30/512-7789

Webáruház készítés